Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Θεόδωρος Αγγελόπουλος


   Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης , σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου , Θεόδωρος Αγγελόπουλος , έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012  σε ηλικία 76 ετών . Τραυματίστηκε σοβαρά στη Δραπετσώνα από μοτοσικλέτα που οδηγούσε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" . 
    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του λίγο πριν πάρει το πτυχίο του . 


     Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα "Δημοκρατική αλλαγή" . Το 1965 άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο και το 1968 έκανε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του "Εκπομπή" στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης . Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Αναπαράσταση" πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , το 1970 . 


    Σημαντικά έργα του είναι : "Ο θίασος" , "Ταξίδι στα Κύθηρα" , "Ο μελισσοκόμος" , "Τοπίο στην ομίχλη" , "Το μετέωρο βήμα του πελαργού" , "Το βλέμμα του Οδυσσέα" , "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" . 
      Στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν , αμέσως μετά το θάνατό του το 2012 , Διεθνές Βραβείο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" που θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης .


Ελένη Κούτρα

         Στιγμές ...

  
                                                                  "Θίασος"  -  1975
                                                       Μουσική : Λουκιανός Κηλαηδόνης


"Ταξίδι στα Κύθηρα"  -  1984
Μουσική : Ελένη Καραΐνδρου


"Ο Μελισσοκόμος"  -  1986
Μουσική : Ελένη Καραΐνδρου


"Τοπίο στην ομίχλη"  -  1988
Μουσική : Ελένη Καραΐνδρου



"Το βλέμμα του Οδυσσέα"  -  1995
Μουσική : Ελένη Καραΐνδρου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου