Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το Άγαλμα της ελευθερίας

     Το άγαλμα της Ελευθερίας , το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή , είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο που , για περισσότερο από 100  χρόνια , υποδεχόταν εκατομμύρια μετανάστες που έφταναν στο Έλις Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής .



    Η επίσημη ονομασία του είναι "Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο" . Στα αγγλικά "Liberty enlightening the World" και γαλλικά "la Liberte eclairant le monde" .  
    Η ιδέα του αγάλματος ήταν του Γάλλου ιστορικού Εντουάρ ντε Λαμπουλέ  που πρότεινε την κατασκευή του μετά τον αμερικανικό εμφύλιο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας . Οι  Γάλλοι ήταν υπεύθυνοι για το άγαλμα και οι Αμερικανοί για τη βάση του .
   Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε έμπνευση για τον Εντουάρ ντε Λαμπουλέ . Τη μορφή του αγάλματος την είχε δει από αυτήν του Φωτοφόρου Απόλλωνος-Ήλιου και η βάση του αγάλματος βασίζεται στον Κολοσσό της Ρόδου.


Κολοσσός της Ρόδου
  Η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου , σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις .

Φωτογραφία από το Μουσείο Κορίνθου

    Γλύπτης του αγάλματος ήταν ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί ο οποίος άρχισε την κατασκευή του το 1874 . Τη στατική δομή του μελέτησε ο Γκιστάβ Άιφελ .
    Το άγαλμα κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα στη Γαλλία . Στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και στάλθηκε στη Νέα Υόρκη , όπου τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού , στο νησί Μπελντόε , που σήμερα ονομάζεται Λίμπερτι Άιλαντ . Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886 . 

Φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1882 στο εργαστήρι
          του Φρεντερίκ Μπαρτολντί στο Παρίσι

    Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού . Το ύψος του είναι 46,5 μέτρα χωρίς τη βάση , και το διπλάσιο με αυτή .
    Στο εσωτερικό του υπάρχουν 168 σκαλιά που σου επιτρέπουν να ανέβεις στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι  που κρατάει τον πυρσό .



      Από το 1972 η βάση του αγάλματος φιλοξενεί το Μουσείο Μετανάστευσης .


                                                                                                               Ελένη Κούτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου