Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ταζ Μαχάλ


    Το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται στην Ινδία και έχει συμπεριληφθεί στα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου . Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και μνημείο αγάπης .
      Είναι κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα . Αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που έφτιαξε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Τζαχάν για να τιμήσει την αγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ ("Κορόνα του παλατιού") που πέθανε το 1631 στη διάρκεια τοκετού .

    Για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες και για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 22 χρόνια . Το συγκρότημα περικλείεται σε τείχος που έχει οκταγωνικούς πυργίσκους ανά διαστήματα .

    Το Μαυσωλείο είναι χτισμένο από λευκό μάρμαρο . Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δυο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ .

      Ιστορικοί , οικολόγοι και πολιτικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε 5 χρόνια ,  γιατί τα ξύλινα θεμέλιά του σαπίζουν . Απειλείται από τη μόλυνση του ποταμού Γιαμούνα , αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του Ταζ Μαχάλ . Επίσης είναι εκτεθειμένο στις θύελλες σκόνης , αφού τα δέντρα που το προστάτευαν , όπως και ολόκληρη την πόλη , έχουν κοπεί για να ανοιχτούν νέοι δρόμοι .


                                                                                                               Αντωνία  Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου