Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η χελώνα "καρέτα καρέτα"


        Η χελώνα "καρέτα καρέτα" υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων και είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα . Η "καρέτα καρέτα" είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον . Πρόκειται για μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα με καβούκι που αποτελείται από κεράτινες πλάκες . Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα , με ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες ! 



       Η Ζάκυνθος , και ειδικότερα ο κόλπος του Λαγανά , αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της προστατευόμενης χελώνας καρέτα- καρέτα στην Ελλάδα.
       Το σπάνιο αυτό είδος ξεχωρίζει για το καφεκόκκινο κέλυφός της και το μεγάλο κεφάλι της . Μπορεί να φτάσει τα 1,25 μέτρα σε ύψος και τα 180 κιλά σε βάρος . 


      Η μόλυνση των θαλασσών , η εντατική αλιεία και η καταστροφή των παραλιών έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της τα τελευταία χρόνια . 


         Οι θηλυκές χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε συγκεκριμένες αμμουδιές , όπου μετά από 50-75 μέρες επώασης γεννιούνται οι μικρές χελώνες που διασχίζουν την άμμο για να επιστρέψουν στο νερό .


         Το Δεκέμβριο του 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου , για την προστασία του οικοσυστήματος , μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο .


       Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, δημιουργούνται ζώνες προστασίας στις επίμαχες περιοχές του κόλπου του Λαγανά ενώ την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο απαγορεύεται η κυκλοφορία ταχύπλοων στον όρμο . 
       Η ωοτοκία συντελείται κυρίως τη νύχτα γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι θόρυβοι και οι τεχνητοί φωτισμοί που είναι δυνατόν να αποπροσανατολίσουν τις χελώνες .
     Απαγορεύονται , τέλος , οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στην αμμουδιά όπως και η επεξεργασία των αυγών.


Πηγή :   ΖΑΚΥΝΘΟΣ.net  


Άννα Αναστασοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου