Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κρι κρι



        Το κρι-κρι δεν θεωρείται αυτόχθων της Κρήτης , αλλά εισήχθη στη Μινωική εποχή . Πάντως , δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού και συνεπώς θεωρείται ενδημικό είδος της Κρήτης . 


         Παλιότερα ήταν κοινό σε όλο το Αιγαίο , αλλά το τελευταίο του καταφύγιο είναι στις κορυφές των Λευκών Ορέων στη δυτική Κρήτη – ιδιαίτερα σε μία σειρά σχεδόν κατακόρυφων βράχων 900 μέτρων , στο φαράγγι της Σαμαριάς . 


        Το φαράγγι έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός για να προστατευθεί η σπάνια πανίδα και χλωρίδα του . Φιλοξενεί άλλα 14 ενδημικά ζωικά είδη και προστατεύεται από την UNESCO ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserve).


         Το 1960 , το κρι-κρι ήταν απειλούμενο είδος με καταγεγραμμένα λιγότερα από 200 . Ήταν η μόνη πηγή κρέατος για τους αντάρτες την εποχή της Κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο . 
         Η απειλή για το κρι-κρι ήταν ο κυριότερος λόγος ανακήρυξης της Σαμαριάς ως εθνικού δρυμού στις αρχές της δεκαετίας του '60 . 


      Υπάρχουν ακόμα μόνο περί τα 2000 ζώα στο νησί και θεωρούνται ακόμα απειλούμενα γιατί : 
  • Τα βοσκοτόπια σπανίζουν . 
  • Ασθένειες τα προσβάλλουν. 
  • Η ανάμειξη με την κοινή αίγα είναι , όμως , ο μεγαλύτερος κίνδυνος . 
          Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά στο νησί , ενώ επιτρέπεται κατόπιν ειδικής αδείας από το δασαρχείο Ηρακλείου στο νησάκι Δία .




Αθανασία Μπιρλή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου