Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών


       Την Τρίτη , 27 Μαρτίου 2012 , επισκεφθήκαμε το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών . Εκεί παρακολουθήσαμε μια ταινία , μας έδειξαν διάφορα πειράματα για παιδιά , τα οποία έκανε η ίδια η Μαρία Κιουρί στα παιδιά των φίλων της , και μιλήσαμε για τη Μαρία Κιουρί .


       Η ταινία είχε τίτλο "Τα παιδιά της χορωδίας" και μιλούσε για έναν επιστάτη που πήγε σε ένα σχολείο όπου τα περισσότερα παιδιά ήταν ορφανά και είχαν περάσει άσχημα χρόνια . Αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να φτιάξει μια χορωδία με αυτά τα παιδιά και να αναδείξει το ταλέντο τους προς τη μουσική . Το νόημα της ταινίας είναι πως ό,τι κι αν έχεις περάσει μπορείς να κάνεις όνειρα και να τα πραγματοποιήσεις αν προσπαθήσεις και θέλεις .


        Μετά ένας κύριος μας έδειξε μερικά απλά πειράματα . Έτσι διαπιστώσαμε ότι ο αέρας έχει βάρος και ότι στο νερό υπάρχει άνωση (η δύναμη που σπρώχνει τα πράγματα προς την επιφάνεια , προς τα άνω) . Μας εξήγησε πώς φτάνει το νερό στο σπίτι μας σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων . 




          Ύστερα μιλήσαμε για τη ζωή της Μαρίας Κιουρί και για τις δυο κόρες της την Ειρήνη και την Εύα . Η Μαρία Κιουρί ήταν Πολωνέζα και το αληθινό της όνομα ήταν Μαρία Σκλοντόφσκα . Το Κιουρί ήταν το όνομα του άντρα της Πιέρ Κιουρί .


       Ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που δούλεψε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης . Μαζί με τον άντρα της είχαν γίνει ομάδα . Μαζί ανακάλυψαν το ράδιο και το πολώνιο . Είχε πάρει δυο Νόμπελ , το πρώτο μαζί με τον Πιέρ και το δεύτερο μόνη της . Και το δεύτερο αφορούσε δουλειά που είχαν κάνει και οι δυο μαζί , αλλά το Νόμπελ απονεμήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του Πιέρ από ατύχημα και έτσι το πήρε μόνο η Μαρία . Η Μαρία Κιουρί πέθανε από καρκίνο .
         Περάσαμε ωραία και η αλήθεια είναι πως μετά από αυτήν την επίσκεψη κάποιοι από εμάς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τη δουλειά του επιστήμονα για το μέλλον .



Άννα Αναστασοπούλου
Ελένη Κούτρα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου