Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τένις



         Στη μελέτη περιβάλλοντος μιλήσαμε για διάφορα αθλήματα . Χωριστήκαμε σε ομάδες . Η κάθε ομάδα διάλεξε από ένα διαφορετικό άθλημα . Η δικιά μας ομάδα διάλεξε το τένις , γιατί μας αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα.


     Η Αντισφαίριση , γνωστή με την ξενόγλωσση ονομασία τένις , είναι ένα σύγχρονο αθλητικό  παιχνίδι.
      Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου . Με προέλευση την Ευρώπη , προς το τέλος του 19ου αιώνα , η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο , ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών .


     Η αντισφαίριση είναι για μια ακόμη φορά ολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας , από όλες τις ηλικίες , και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο .
     Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης (tie-break) στη δεκαετία του '70 , οι κανόνες του έχουν παραμείνει εντυπωσιακά αμετάβλητοι από τα 1890's . Μαζί με τα εκατομμύρια παικτών του , εκατομμύρια θεατών παρακολουθούν την αντισφαίριση , ειδικά τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Grand Slam).



Το παιχνίδι 

       Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ . Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ , ενώ οι άντρες συνήθως τρία νικηφόρα σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα .


          Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια) . 
         Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ , εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6 . Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break) . 
     Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ . 


       Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ 
      Στα διπλά παιχνίδια , συνήθως , αντί για τρίτο σετ πηγαίνουν κατ' ευθείαν σε διαδικασία παράτασης (tie-break) στο οποίο κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος τους 10 βαθμούς με διαφορά 2 βαθμών.


Αντωνία Αγγελοπούλου
Αθανασία Μπιρλή




1 σχόλιο: