Κοινή ονομασία διάφορων αρπακτικών πτηνών . Είναι μεγαλόσωμα πουλιά και τρέφονται κυρίως με πτώματα νεκρών ζώων . Έχουν μεγάλες φτερούγες και πετούν πολλές ώρες για να βρουν τροφή .
Το κεφάλι και ο λαιμός τους δεν έχουν πούπουλα . Έχουν μακρύ και κοφτερό ράμφος . Το σώμα του γύπα φτάνει σε μήκος το 1 μέτρο και οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα περίπου 2 μέτρα .
Οι γύπες ζουν σε σμήνη σε ορεινές περιοχές . Φωλιάζουν σε βραχώδεις γκρεμούς , μέσα σε τρύπες βράχων και τα θηλυκά γεννούν το Φεβρουάριο ένα αυγό το οποίο επωάζουν και οι δυο γονείς για 50 μέρες . Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε 4 χρόνια .
Στην Ελλάδα έχουν μείνει λιγότερα από 400 ζευγάρια με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συναντάται στην Κρήτη . Ζει επίσης στην Κεφαλλονιά, τη Νάξο, τη βόρεια Πελοπόννησο, στο Φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Γενειοφόρος γυπαετός |
Στην Ελλάδα συναντάμε 4 είδη : το όρνιο , το μαυρόγυπα , τον αιγυπτιακό , που είναι και ο πιο μικρός σε μέγεθος , και το γενειοφόρο γυπαετό .
Βικιπαίδεια
Δημήτρης Κάκκας
Θοδωρής Σκόνδρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου