Το χριστόψωμο ή χριστουγεννιάτικο ψωμί ή ψωμί του Χριστού ή Σταυροί ή βλάχες (και άλλα ονόματα) αποτελεί το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων . Το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα , ευλάβεια και υπομονή .
Πλάθουν ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα . Με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες . Στη μισή βάζουν ένα ολόκληρο καρύδι . Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πηρούνι ή το μαχαίρι .
Το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό .
Το χριστόψωμο , για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι , είναι ευλογημένο ψωμί , αφού το κόβουν ανήμερα των Χριστουγέννων δίνοντας πολλές ευχές .
Ο νοικοκύρης του σπιτιού έπαιρνε το χριστόψωμο , το σταύρωνε , το έκοβε και το μοίραζε σε όλη την οικογένειά του αλλά και σε όσους βρίσκονταν στο τραπέζι .
Σε άλλα μέρη τα χριστόψωμα τα έφτιαχναν με ωραία σχήματα που γίνονταν πάνω στο ζυμάρι με ποτήρια μικρά και μεγάλα ή κούπες από βελανίδια που συμβόλιζαν την αφθονία που ήθελαν να έχουν στην παραγωγή ζώων και της σοδειάς του σπιτιού τους .
Αλλού πάλι , αντί για καρύδι , οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν ένα άβαφο αυγό που συμβόλιζε τη γονιμότητα .
Αθανασία Μπιρλή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου