Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ήθη και έθιμα του Πάσχα - Αυγά



       Το Πάσχα, είναι μια πολύ σημαντική και ξεχωριστή γιορτή . Τότε ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για εμάς τους ανθρώπους . Για το Πάσχα η χώρα μας έχει ήθη και έθιμα . Μερικά από αυτά είναι…
   


  • Τα κόκκινα αυγά
         Τα αυγά είναι σύμβολο αναγέννησης της ζωής και της φύσης . Βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη , τη μέρα του Μυστικού Δείπνου , όταν ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του , έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.






      Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα . 
   >  Μία λέει ότι είναι κόκκινα από το αίμα του Χριστού που χύθηκε . 
   > Μια άλλη λέει πως η Παναγία πρόσφερε στους φρουρούς αυγά , ζητώντας τους να φέρονται καλά στον Υιό της και από τα δάκρυά της τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα . 
  > Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά λέγεται πως όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε : " Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός" . Και αυτά έγιναν κόκκινα . 

Άλλοι ισχυρίζονται πως το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού .  



  • Το τσούγκρισμα των αυγών
       Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού . Όταν σπάει το κέλυφος του αυγού συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου  του Ιησού και την  Ανάστασή του . 



    Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το "τσουγκρίζουμε" .
     Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα , αφού λένε πως δε χαλάει όλη την χρονιά ! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα  ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα .


         Εκτός από τα κόκκινα αυγά και τα σοκολατένια συμβολίζουν τον τάφο του Θεανθρώπου . Για το λόγο αυτό πολλοί ζαχαροπλάστες σχηματίζουν ρωγμές πάνω τους .







  • "Αυγομαχίες"

         Σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας συγκεντρώνονται οι "αυγομάχοι" για να βγάλουν το πιο γερό αυγό του χωριού . Το έθιμο αυτό συνδυάζεται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου . 
        Η προσφορά αυγών συνέβαινε από τα αρχαία χρόνια ως ένδειξη για την αναγέννηση της φύσης την περίοδο της άνοιξης .




Δημήτρης Κάκκας
Ελένη Κούτρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου