Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μέλισσες


         Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια , περίπου , και εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες . Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών και 700 γένη . 


       Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες , καλά οργανωμένες κοινωνίες , τα μελίσσια . Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα , 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού , τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε 3 τάξεις : τις εργάτριες , που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού , τους κηφήνες και τη βασίλισσα .


            Η εργάτρια
        Είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού . Έχει κοντή κοιλιά , μακριά φτερά , μακριά προβοσκίδα και κεντρί . Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό , νέκταρ και γύρη και αδένες που , μεταξύ άλλων , παράγουν βασιλικό πολτό και κερί .



            Ο κηφήνας
      Είναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού . Έχει κοντή προβοσκίδα , μεγάλα μάτια , φαρδιά κοιλιά και θώρακα . Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχει κεντρί , ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού .



            Η βασίλισσα
       Είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού . Η βασίλισσα ζει 3-5 χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη . Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού .




Θοδωρής Σκόνδρας  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου