Το καλαμιδόψαρο πήρε το όνομά του από την χαρακτηριστική του μέθοδο να προσελκύει τη λεία του , χάρη σ’αυτό το εξόγκωμα , μέρος του δέρματός του (κεραία) , στο κεφάλι του που λειτουργεί σαν θέλγητρο . Τα καλαμιδόψαρα έχουν επίσης βελόνες που προεξέχουν από το κεφάλι τους και κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις .
Η κεραία στο κεφάλι του καλαμιδόψαρου έχει την ικανότητα να αναδεύεται με σκοπό να μοιάζει με λεία και έτσι να προσελκύει σαν δόλωμα άλλα αρπακτικά .
Τα καλαμιδόψαρα ζουν κυρίως σε μεγάλα βάθη των ωκεανών όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου . Έτσι η μέθοδος προσέλκυσης της λείας τους βασίζεται στο γεγονός ότι το "δόλωμα" στην κεντρική κεραία του κεφαλιού τους είναι βιοφωτοβόλο .
Η ζωή , όμως , για το καλαμιδόψαρο δεν είναι εύκολη , αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα σπάνιο , σε γενικές γραμμές , ψάρι που δεν βρίσκει εύκολα ταίρι για να ζευγαρώσει . Και αυτό γιατί τα περισσότερα καλαμιδόψαρα με την κεραία στο κεφάλι (όπως αυτό της φωτογραφίας) είναι θηλυκά , και τα αντίστοιχα αρσενικά τους είναι σπάνια . Έτσι ο μόνος τρόπος να γονιμοποιηθούν είναι να κουβαλάνε κάποια "παράσιτα" πάνω τους , τα οποία –προς έκπληξη των επιστημόνων που τα πρωτοανακάλυψαν- δείχνουν να είναι απομεινάρια από αρσενικά καλαμιδόψαρα . Εντελώς αυτάρκεις , δηλαδή , οι συγκεκριμένες κυρίες .
Πηγή : InOut
Χαράλαμπος Παπαγιαννόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου