Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Γεώργιος Παπανικολάου


      Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε διάσημος Έλληνας γιατρός , βιολόγος και ερευνητής .     


      Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883 και πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 1962 . Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 πήγε στη Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας από τους καθηγητές Χαίκελ και Βάισμαν . Στη συνέχεια γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και άρχισε τις βιολογικές έρευνες επί του "καθορισμού του φύλου" στα οστρακόδερμα υπό τον καθηγητή Ρίχαρντ Έρτβιχ . 


      Μετά την ανακήρυξή του σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου , επέστρεψε στην Αθήνα , το 1910 , όπου και παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένους και στη συνέχεια πήγε στο Μονακό όπου και εργάστηκε στο ωκεανογραφικό ινστιτούτο του πριγκιπάτου στην ομάδα ωκεανογραφικής εξερεύνησης του πρίγκιπα του Μονακό . 


        Το 1923 άρχισε να εφαρμόζει μια μέθοδο στις γυναίκες για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας κατά την οποία ο γιατρός παίρνει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας και τα εξετάζει . Έτσι έγινε ο θεμελιωτής ενός νέου επιστημονικού κλάδου . 


     Η μέθοδος ονομάστηκε προς τιμήν του "Μέθοδος Παπανικολάου" ή "Τεστ Παπ" και χάρη σ' αυτήν έχουν σωθεί πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου .




Μαρία Γαλανοπούλου
Χρυσούλα Κοντοχρήστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου