Σάββατο 21 Απριλίου 2012

" Όμορφη πόλη ; -Μπορούμε και την αξίζουμε ! "


Δείτε το τηλεοπτικό σποτ που ετοίμασε η τάξη μας , για το μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας "Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω" , με τίτλο :   
                                                       
" Όμορφη πόλη ;   -Μπορούμε και την αξίζουμε! "





Εδώ , οπτικοποιημένο , και το ραδιοφωνικό μας σποτ με τίτλο : 

" Όμορφη πόλη ;  -Μπορούμε και το αξίζουμε !!"





Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ευχές ...

        
         ...  για στιγμές γεμάτες από το φως της Ανάστασης !






Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού


       Η λέξη Πάσχα είναι παραφθορά της λέξης πεσάχ που έχει  εβραϊκή και αραμαϊκή προέλευση και σημαίνει "ξεφεύγω" , "προσπερνώ" . Συμβολίζει το τέλος της μακρόχρονης δουλείας των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο και την έξοδό τους προς τη γη Χαναάν , τη γη της Επαγγελίας . 


     Σύμφωνα με το βιβλίο της Εξόδου στην Παλαιά Διαθήκη  η δέκατη και τελευταία πληγή που έστειλε ο Θεός στους Αιγύπτιους , ώστε να πειστεί και να επιτρέψει την έξοδο , ήταν η θανάτωση από Άγγελο Κυρίου όλων των πρωτότοκων γιων των Αιγυπτίων αλλά και των πρωτότοκων ζώων τους . Κάθε εβραϊκή οικογένεια έπρεπε να θυσιάσει ένα νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι , χρονιάρικο , για να ευλογηθεί όλο το κοπάδι . Το σφάγιο πρέπει να ήταν αρσενικό και αρτιμελές , δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο και με το αίμα του έβαφαν παραδοσιακά τις πόρτες των σπιτιών ώστε να αναγνωρίζει ο Άγγελος τα εβραϊκά σπίτια και να μη σπέρνει το θάνατο .


     Από τότε η γιορτή του Πεσάχ εξελίχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες των Ιουδαίων . Παραδοσιακά γιορτάζεται ακόμα και σήμερα στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας . Πρόκειται για δείπνο κι όχι για γεύμα και όσοι συμμετέχουν σ' αυτό πρέπει να είναι ντυμένοι κι έτοιμοι σαν να πρόκειται να ταξιδέψουν . Πασχαλινό δείπνο ήταν και ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους δώδεκα μαθητές του . 


    Στη χριστιανική λατρεία το Πάσχα μεταφέρθηκε για λίγες μέρες (γιορτάζεται την πρώτη ημερολογιακή Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας) , έτσι ώστε να υπάρχει μια γιορτινή αλληλουχία με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού , του "αμνού του Θεού" , όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Απέκτησε , βέβαια , και άλλο συμβολισμό . Δείχνει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή και από τη λύπη στη χαρά .


       Το ψήσιμο αρνιού , λοιπόν , κάθε Κυριακή του Πάσχα είναι  από μια εβραϊκή γιορτή .
      Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα , πάντως , είναι παραδοσιακό ελληνικό έθιμο και μάλιστα της ηπειρωτικής Ελλάδας . Ο συγκεκριμένος τρόπος ψησίματος ανάγεται στους βοσκούς της ελληνικής υπαίθρου , οι οποίοι παραδοσιακά γιόρταζαν το Πάσχα στα χειμαδιά και δεν είχαν χτιστούς φούρνους ώστε να ψήσουν το αρνί  . Η σούβλα , λοιπόν , ήταν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ψησίματος , αφού δεν απαιτούσε εγκαταστάσεις , παρά μόνο μια φωτιά , ένα μυτερό κλαδί και δυο διχάλες στο έδαφος για να συγκρατούν τη σούβλα . 





Δημήτρης Κάκκας


Ήθη και έθιμα του Πάσχα - Αυγά



       Το Πάσχα, είναι μια πολύ σημαντική και ξεχωριστή γιορτή . Τότε ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για εμάς τους ανθρώπους . Για το Πάσχα η χώρα μας έχει ήθη και έθιμα . Μερικά από αυτά είναι…
   


  • Τα κόκκινα αυγά
         Τα αυγά είναι σύμβολο αναγέννησης της ζωής και της φύσης . Βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη , τη μέρα του Μυστικού Δείπνου , όταν ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του , έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.






      Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα . 
   >  Μία λέει ότι είναι κόκκινα από το αίμα του Χριστού που χύθηκε . 
   > Μια άλλη λέει πως η Παναγία πρόσφερε στους φρουρούς αυγά , ζητώντας τους να φέρονται καλά στον Υιό της και από τα δάκρυά της τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα . 
  > Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά λέγεται πως όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε : " Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός" . Και αυτά έγιναν κόκκινα . 

Άλλοι ισχυρίζονται πως το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού .  



  • Το τσούγκρισμα των αυγών
       Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού . Όταν σπάει το κέλυφος του αυγού συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου  του Ιησού και την  Ανάστασή του . 



    Το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το "τσουγκρίζουμε" .
     Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα , αφού λένε πως δε χαλάει όλη την χρονιά ! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα  ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα .


         Εκτός από τα κόκκινα αυγά και τα σοκολατένια συμβολίζουν τον τάφο του Θεανθρώπου . Για το λόγο αυτό πολλοί ζαχαροπλάστες σχηματίζουν ρωγμές πάνω τους .







  • "Αυγομαχίες"

         Σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας συγκεντρώνονται οι "αυγομάχοι" για να βγάλουν το πιο γερό αυγό του χωριού . Το έθιμο αυτό συνδυάζεται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου . 
        Η προσφορά αυγών συνέβαινε από τα αρχαία χρόνια ως ένδειξη για την αναγέννηση της φύσης την περίοδο της άνοιξης .




Δημήτρης Κάκκας
Ελένη Κούτρα



Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ... σχολείο μας !


      Μια διαφορετική επίσκεψη κάναμε την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα . Μια επίσκεψη στο μπαλκόνι του σχολείου μας όπου τα "Τριτάκια" το είχαν μετατρέψει σε ...φυτώριο !! 


       Μας ενημέρωσαν σχετικά με τα φυτά που έχουν φυτέψει : αρωματικά και θεραπευτικά , λαχανικά ,  δέντρα , κ.ά. 
      Μας έδειξαν σπόρους από διάφορα φυτά και μας χάρισαν μερικούς για να φυτέψουμε κι εμείς . 

        
     Μας μίλησαν για τα σχέδιά τους να μεταφυτεύσουν κάποια από αυτά στο προαύλιο του σχολείου δημιουργώντας έτσι μικρούς κήπους , όμορφες γωνιές για ξεκούραση . 


       Μας έδειξαν το κουτί του κομπόστ το οποίο θα τοποθετήσουν στον κήπο με τις πορτοκαλιές και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να έχουμε δικό μας φυσικό  λίπασμα . 


      Εξαιρετική δουλειά από τους μαθητές και τους δασκάλους τους . Περιμένουμε ανυπόμονα να δούμε το σχολείο μας να γεμίζει χρώματα και αρώματα .  

         Και βέβαια .... 
                               - Παιδιά ! Αν χρειαστείτε βοήθεια ... εδώ είμαστε κι εμείς !!!



Τα "γυρίσματα"


      Τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αχαΐας σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων προκήρυξαν μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας με θέμα : "Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω" .

Που σημαίνει : Μείωση , Επαναχρησιμοποίηση , Ανακύκλωση

        Ο διαγωνισμός αφορά στις εξής κατηγορίες : 
  • Αφίσας 
  • Τηλεοπτικού σποτ 
  • Ραδιοφωνικού σποτ 
  • Δράσεις για τη μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση απορριμμάτων 
  • Μασκότ της ανακύκλωσης 

          Στην τάξη μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό σποτ καθώς και να ζωγραφίσουμε τη μασκότ της ανακύκλωσης . 



    Α)  Στο μάθημα των καλλιτεχνικών ζωγραφίσαμε  ο καθένας μας , όπως τη φαντάστηκε , τη δική του μασκότ .


   Β)  Στη συνέχεια κάναμε τα γυρίσματα του τηλεοπτικού σποτ . Υπάρχουν 3 θέματα και δείτε παρακάτω πώς σκεφτήκαμε να τα παρουσιάσουμε .

  • Η μείωση απορριμμάτων  
Είχαμε πολλές μικρές και μεγαλύτερες μπάμπουσκες απλωμένες στο χώρο . Σιγά σιγά βάζαμε τη μια μέσα στην άλλη ώσπου έμεινε μόνο η μεγαλύτερη . Μ' αυτόν τον τρόπο δείχνουμε πως μπορούμε να μειώνουμε τα σκουπίδια .


  • Η επαναχρησιμοποίηση  
Στη δεύτερη σκηνή κρατήσαμε το κάτω μέρος μιας μπάμπουσκας και επειδή  δεν είχαμε να το κάνουμε κάτι , βάλαμε μέσα του ένα λουλουδάκι και το κάναμε γλαστρούλα . Έτσι δείχνουμε ότι αν έχουμε κάτι που χάλασε και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως πριν το κάνουμε κάτι άλλο .


  • Η ανακύκλωση 
Στην τρίτη και τελευταία σκηνή παρουσιάζεται το πάνω μέρος μιας μπάμπουσκας . Κάνει έναν κύκλο σαν να κάνει τον κύκλο της ζωής του και φεύγει . Στη θέση του εμφανίζεται μια χάρτινη μπαλίτσα που κάνει έναν κύκλο και φεύγοντας δίνει τη θέση του σε ένα χάρτινο καραβάκι από εφημερίδα που κάνει κι αυτό το ίδιο . Έτσι δείχνουμε την ανακύκλωση . Από το ένα βγαίνει κάτι άλλο και από αυτό το άλλο κάτι άλλο και πάει λέγοντας !!



   Γ)   Τέλος γράψαμε στην κάμερα και τα λόγια του ραδιοφωνικού σποτ . 



Την Παρασκευή , 6 Απριλίου 2012 , έληξε η προθεσμία υποβολής των έργων .

         Εμείς ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά που παίρνουν μέρος  ...

                                                                                      Καλή  επιτυχία !!!! 


Ελένη Κούτρα 


Ζαρκάδι


            Το ζαρκάδι ζει σε όλες τις δασώδεις περιοχές της Ευρώπης και την Ελλάδα (Παρνασσό , όρη Ευρυτανίας , Μακεδονίας , κ.ά.) .


         Το ύψος του είναι περίπου 0,70 μ. και το μήκος του μαζί με την ουρά φτάνει τα 1,15 μ. Το αρσενικό έχει κέρατα , τα οποία πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα . Το τρίχωμα του ζώου είναι κοκκινωπό , μονόχρωμο . Το αρσενικό έχει μια βούλα άσπρη μπροστά στο λαιμό και μια πίσω στα καπούλια , ενώ το θηλυκό έχει μόνο μια στα καπούλια . 


          Τρέφεται με διάφορα χόρτα , που αναζητά συνήθως το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες . 
         Το ζαρκάδι γεννά 1-2 μικρά . Η φωνή των αρσενικών θυμίζει γάβγισμα και των θηλυκών μοιάζει με βέλασμα . 


      Το ζαρκάδι το κυνηγούν για το πολύ νόστιμο κρέας του . Το κυνήγι του όμως σήμερα απαγορεύεται και ελέγχεται αυστηρότατα . Κι αυτό γιατί , σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας , το ζαρκάδι στη χώρα μας είναι είδος τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση .



Γιώργος Βλαστόπουλος


Μέλισσες


         Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια , περίπου , και εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες . Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών και 700 γένη . 


       Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες , καλά οργανωμένες κοινωνίες , τα μελίσσια . Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα , 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού , τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε 3 τάξεις : τις εργάτριες , που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού , τους κηφήνες και τη βασίλισσα .


            Η εργάτρια
        Είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού . Έχει κοντή κοιλιά , μακριά φτερά , μακριά προβοσκίδα και κεντρί . Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό , νέκταρ και γύρη και αδένες που , μεταξύ άλλων , παράγουν βασιλικό πολτό και κερί .



            Ο κηφήνας
      Είναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού . Έχει κοντή προβοσκίδα , μεγάλα μάτια , φαρδιά κοιλιά και θώρακα . Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχει κεντρί , ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού .



            Η βασίλισσα
       Είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού . Η βασίλισσα ζει 3-5 χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη . Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού .




Θοδωρής Σκόνδρας  


Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Γύπας


         Κοινή ονομασία διάφορων αρπακτικών πτηνών . Είναι μεγαλόσωμα πουλιά και τρέφονται κυρίως με πτώματα νεκρών ζώων . Έχουν μεγάλες φτερούγες και πετούν πολλές ώρες για να βρουν τροφή . 

  
        Το κεφάλι και ο λαιμός τους δεν έχουν πούπουλα . Έχουν μακρύ και κοφτερό ράμφος . Το σώμα του γύπα φτάνει σε μήκος το 1 μέτρο και οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα περίπου 2 μέτρα .
       Οι γύπες ζουν σε σμήνη σε ορεινές περιοχές . Φωλιάζουν σε βραχώδεις γκρεμούς , μέσα σε τρύπες βράχων και τα θηλυκά γεννούν το Φεβρουάριο ένα αυγό το οποίο επωάζουν και οι δυο γονείς για 50 μέρες . Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε 4 χρόνια .


      Στην Ελλάδα έχουν μείνει λιγότερα από 400 ζευγάρια με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συναντάται στην Κρήτη . Ζει επίσης στην Κεφαλλονιά, τη Νάξο, τη βόρεια Πελοπόννησο, στο Φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Γενειοφόρος γυπαετός

      Στην Ελλάδα συναντάμε 4 είδη : το όρνιο , το μαυρόγυπα , τον αιγυπτιακό , που είναι και ο πιο μικρός σε μέγεθος , και το γενειοφόρο γυπαετό . 



Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ
             Βικιπαίδεια

Δημήτρης Κάκκας
Θοδωρής Σκόνδρας