Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Γουίτνεϊ Χιούστον


         Η διάσημη τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον βρέθηκε νεκρή στο ξενοδοχείο Μπέβερλι Χίλτον , το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 , σε ηλικία 48 ετών .   
       


       Η Γουίτνεϊ Χιούστον γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000 , πουλώντας εκατομμύρια άλμπουμ και ερμηνεύοντας δεκάδες επιτυχίες . Πρωταγωνίστησε σε δυο κινηματογραφικές ταινίες .
       Είχε κερδίσει , μέχρι το 2010 , 415 βραβεία για τη μουσική της προσφορά και γι' αυτό είχε μπει στο βιβλίο Γκίνες . 


       Είχε μια δεκαοχτάχρονη κόρη από το σύζυγό της Μπόμπι Μπράουν η οποία κατέρρευσε ύστερα από τον ξαφνικό χαμό της μητέρας της .
      Ωστόσο ήταν γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η τραγουδίστρια έδινε αγώνα για να ξεπεράσει τη συνήθειά της να παίρνει ναρκωτικά .  Φαίνεται πως η προσωπική της ζωή , και συγκεκριμένα η σχέση με το σύζυγό της , στάθηκε μοιραία καθώς , μέσω αυτής , γνώρισε τον κόσμο των ναρκωτικών και των καταχρήσεων που φαίνεται ότι οδήγησαν τη ζωή της στο άδικο τέλος της . 

Αφίσα από την ταινία "Ο Σωματοφύλακας"
όπου πρωταγωνιστούσε με τον Κέβιν Κόστνερ

Εύη Δημητρακοπούλου


Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τένις



         Στη μελέτη περιβάλλοντος μιλήσαμε για διάφορα αθλήματα . Χωριστήκαμε σε ομάδες . Η κάθε ομάδα διάλεξε από ένα διαφορετικό άθλημα . Η δικιά μας ομάδα διάλεξε το τένις , γιατί μας αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα.


     Η Αντισφαίριση , γνωστή με την ξενόγλωσση ονομασία τένις , είναι ένα σύγχρονο αθλητικό  παιχνίδι.
      Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου . Με προέλευση την Ευρώπη , προς το τέλος του 19ου αιώνα , η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο , ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών .


     Η αντισφαίριση είναι για μια ακόμη φορά ολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας , από όλες τις ηλικίες , και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο .
     Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης (tie-break) στη δεκαετία του '70 , οι κανόνες του έχουν παραμείνει εντυπωσιακά αμετάβλητοι από τα 1890's . Μαζί με τα εκατομμύρια παικτών του , εκατομμύρια θεατών παρακολουθούν την αντισφαίριση , ειδικά τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Grand Slam).



Το παιχνίδι 

       Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ . Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ , ενώ οι άντρες συνήθως τρία νικηφόρα σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα .


          Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια) . 
         Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ , εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6 . Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break) . 
     Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ . 


       Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ 
      Στα διπλά παιχνίδια , συνήθως , αντί για τρίτο σετ πηγαίνουν κατ' ευθείαν σε διαδικασία παράτασης (tie-break) στο οποίο κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος τους 10 βαθμούς με διαφορά 2 βαθμών.


Αντωνία Αγγελοπούλου
Αθανασία Μπιρλή




H Διώρυγα της Κορίνθου



         Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο , στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου , λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου .
Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893 και είναι έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη .


         Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος , οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου.

Η δίολκος χρησιμοποιήθηκε από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι τον 9ο αι. μ.Χ. 

       Η ιδέα της διώρυγας υπήρχε ήδη από την εποχή του Περίανδρου , το 602 π.Χ. 
     Ο πρώτος που προσπάθησε την υλοποίησή της ήταν ο Νέρων , το 66 μ.Χ., σε σχέδια του Ιούλιου Καίσαρα και του Καλιγούλα. Μετά το θάνατο του Νέρωνα , συνέχισε την προσπάθεια ο Ηρώδης ο Αττικός , ο οποίος όμως την εγκατέλειψε .


     Οι εργασίες για τη διώρυγα άρχισαν το 1880 , από τη Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου . Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893.

Έργα διάνοιξης - 1886

      Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 μ. , πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 μ. , στο βυθό της 21,3 μ. , ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 μ.



Ελένη Κούτρα



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τύπου και στο Patra Tv


      Την Πέμπτη , 9 Φεβρουαρίου 2012 , η τάξη μας επισκέφθηκε το Μουσείο Τύπου και το τηλεοπτικό κανάλι Patra Tv .
       Μάθαμε πολλά και περάσαμε ...τέλεια !!

Η εφημερίδα "Πελοπόννησος" δεμένη σε τόμους 
   
    Οι εντυπώσεις μας .......    

  ...~  Στο Μουσείο Τύπου μάθαμε πως μια πηγή ενημέρωσης είναι η εφημερίδα . Επίσης μάθαμε ότι το χαρτί κινδυνεύει από τον ήλιο  και την υγρασία .     
      Η εφημερίδα μιας μέρας , πολύ παλιότερα , ήταν 4 σελίδες . Καθώς περνούσε ο καιρός , οι εφημερίδες άρχισαν να μεγαλώνουν . Το 1985 είχαν 10 σελίδες . Το 2002 οι εφημερίδες άρχισαν να έχουν χρώμα , μεγαλύτερα γράμματα και 56 σελίδες . Τα φύλλα των εφημερίδων είναι λεπτά για να μην είναι ακριβές . 
       Ένα περιοδικό που βγήκε το 1874 στη Σμύρνη ήταν ο "Όμηρος" .
       Στο Patra Tv μάθαμε ότι η "καρδιά" του καναλιού λέγεται "ροή και μάστερ" και χωρίς τα μηχανήματα στο χώρο αυτό δε γίνεται τίποτα . Για να γίνει μια τηλεοπτική εκπομπή πρέπει να συνεργαστούν αρχισυντάκτες , καμεραμέν , παραγωγοί , δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες . 
      Περάσαμε πολύ ωραία !  
Μαρία Γαλανοπούλου

Παλιές εφημερίδες της Πάτρας
"Νεολόγος" - από τις πιο παλιές εφημερίδες της Πάτρας
  ...~  Το Μουσείο Τύπου έχει πολλές παλιές εφημερίδες , όπως την "Πελοπόννησο" , τα λαχεία συντακτών , κ.ά. Στο Μουσείο Τύπου μας ξενάγησε η κυρία Κατερίνα . Μας είπε πώς οι δημοσιογράφοι διασταυρώνουν τις ειδήσεις . Ακόμη μας είπε ότι παλιά η εφημερίδα έβγαινε μόνο με 4 σελίδες . Τα περιοδικά ήταν δεμένα σε τόμους .
         Συγγραφείς και ερευνητές παίρνουν ιδέες και πληροφορίες από το υλικό του Μουσείου . Μια τέτοια πηγή είναι και το περιοδικό "Όμηρος" που είχε βγει στη Σμύρνη το 1874 .
     Μετά πήγαμε στο Patra Tv . Ο κύριος Χρήστος , σκηνοθέτης του σταθμού , μας είπε ότι για να φτιαχτεί μια τηλεοπτική εκπομπή συνεργάζονται εικονολήπτες , παραγωγός , αρχισυντάκτης , σκηνοθέτης . Μας έδειξε πώς δουλεύουν τα μηχανήματα και πώς βγαίνουμε στην τηλεόραση . 
         Η επίσκεψη στο Μουσείο και στο Patra Tv μου άφησε πολύ ωραίες εικόνες και εντυπώσεις . 

Μελίνα-Αργυρή Κοσμά 


Δίγλωσση (ελληνικά-λατινικά) έκδοση του Πελοποννησιακού πολέμου - 17ος  αιώνας

Εισιτήριο από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες  - Αθήνα 1896

  ...~  Πρώτα πήγαμε στο Μουσείο Τύπου . Εκεί μια κοπέλα μας έδειξε πολύ παλιές και τεράστιες εφημερίδες . Μας είπε ότι τα παλιότερα χρόνια οι εφημερίδες είχα μόνο 4 σελίδες . 10 φύλλα είχαν το 1985 . Το 2002 οι εφημερίδες έγιναν έγχρωμες . Τα φύλλα των εφημερίδων ήταν λεπτά για να μην είναι ακριβές . 
     Μετά πήγαμε στο Patra Tv . Εκεί μας είπαν ποιοι συνεργάζονται για να γίνει μια τηλεοπτική εκπομπή . Συνεργάζονται οι : αρχισυντάκτες , καμεραμέν , παραγωγοί , δημοσιογράφοι , σκηνοθέτης . 
       Μετά από λίγη ώρα μας πήγαν εκεί που μιλούν οι δημοσιογράφοι για να μιλήσουμε κι εμείς . Όταν μιλήσαμε μας είπαν ότι θα μας δείξουν στην τηλεόραση το βράδυ . 
         Προς το τέλος της επίσκεψης είδαμε και γνωρίσαμε από κοντά πολύ γνωστούς δημοσιογράφους του καναλιού . Πήραμε αυτόγραφα και τους βγάλαμε φωτογραφία . 
      Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη γιατί ήταν υπέροχη και μέσα από αυτή μάθαμε πολλά πράγματα !! 

Αντωνία Αγγελοπούλου
Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Διακρίνεται η υπογραφή του
 ...~ Πρώτα πήγαμε στο Μουσείο Τύπου . Εκεί είδαμε κάποια μεγάλα βιβλία που μέσα είχαν εφημερίδες από τα πολύ παλιά χρόνια . Μια κυρία που ήταν εκεί μας είπε ότι στα παλιά χρόνια η κάθε εφημερίδα είχε 4 σελίδες , ενώ σήμερα έχουν πολλά φύλλα . Μας είπε ακόμα ότι αν αφήσουμε μια εφημερίδα για μια εβδομάδα στον ήλιο θα κιτρινίσει . Το 1985 οι εφημερίδες φτιάχνονται με 10 φύλλα και η πρώτη έγχρωμη εφημερίδα φτιάχτηκε το 2002 . Τα φύλλα των εφημερίδων είναι λεπτά και έτσι δεν είναι ακριβή . 
        Μετά επισκεφθήκαμε το Patra Tv . Εκεί μας είπαν ότι για να γίνουν οι εκπομπές συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι όπως οι αρχισυντάκτες , οι καμεραμέν , οι παραγωγοί , οι δημοσιογράφοι και οι σκηνοθέτες .

Χρυσούλα Κοντοχρήστου 



  ...~  Στο Μουσείο Τύπου μάθαμε για τις παλιές εφημερίδες , για τα περιοδικά , και άλλα πολλά . Είδαμε σε φωτογραφίες την Αλίκη Βουγιουκλάκη από επίσκεψή της στο Μουσείο το 1962 , και βγάλαμε φωτοτυπίες το αυτόγραφό της . Είδαμε ένα κείμενο και την υπογραφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη . Περάσαμε τέλεια και θέλουμε να ξαναπάμε !!! 
       Το δεύτερο και τελευταίο που επισκεφθήκαμε ήταν το Patra Tv . Εκεί μας έδειξαν πώς γίνεται μια εκπομπή και πώς χρησιμοποιούνται διάφορα κουμπιά για τη ρύθμιση του ήχου και της εικόνας . Μας έδωσε αυτόγραφο ο σκηνοθέτης , αλλά το πιο τέλειο ήταν ότι μας έδειξαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού . 

Άννα Αναστασοπούλου 


"Ροή και Μάστερ" - Η "καρδιά" του καναλιού

Κοντρόλ 

  ...~  Στο Μουσείο Τύπου είδαμε πολλές εφημερίδες από τα παλιά χρόνια . Εκεί μας είπαν ότι οι εφημερίδες είχαν μόνο 4 σελίδες . 
     Το 1886 βγήκε η εφημερίδα "Πελοπόννησος" και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή για περίπου 125 χρόνια . Η "Πελοπόννησος" είναι από το 2002 έγχρωμη . 
      Μετά μας έδειξαν εφημερίδες από τα Επτάνησα , όπως η σατιρική εφημερίδα "Ζιζάνιο" από την Κεφαλλονιά . 
        Η κυρία Κατερίνα μας έδειξε την προσωπική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη .  
       Στο Patra Tv μας έδειξαν πολλούς χώρους , αλλά εμένα με εξέπληξε το στούντιο . Εκεί μας είπαν πολλά πράγματα για την τηλεόραση . Αμέσως μετά μας είχαν μια έκπληξη . Η έκπληξη ήταν ότι θα βγούμε στην τηλεόραση . Τότε όλοι λέγανε αστεία όπως "Πού είναι η μακιγιέζ να με φτιάξει ; Δεν μπορώ να βγω έτσι στην τηλεόραση!!" Στη συνέχεια ήρθε η δημοσιογράφος και ο καμεραμάν και μας πήραν συνέντευξη . Εκείνη η στιγμή δεν περιγράφεται !!! Μετά τη συνέντευξη σχεδόν όλοι από εμάς πήραμε αυτόγραφο απ'όλους . 
       Όταν φύγαμε έλεγα από μέσα μου : "Μακάρι να κάναμε τόσο ωραίες εκδρομές σαν κι αυτή !" Πέρασα τέλεια !!

Άννα Μαυροειδή 

Στούντιο

   ...~ Στο Μουσείο Τύπου η κυρία Κατερίνα μάς έδειξε πολλές εφημερίδες που ήταν πολύ παλιές από το 1885 και είχαν 4 σελίδες , ενώ το 2002 τα φύλλα ήταν 56 και έγχρωμα . Μας είπε ότι αν έλειπε κάποιο φύλλο εφημερίδας , καθώς τα έδεναν σε τόμο , το σημείωναν στο μπροστινό φύλλο για να το ελέγχουν γρήγορα . Μάθαμε επίσης ότι η "Πελοπόννησος" βγαίνει χωρίς διακοπή από το 1886 ! 
      Μετά πήγαμε στο Patra Tv . Εκεί μπήκαμε σε 4 δωμάτια . 
    Στη "Ροή και Μάστερ" , που ήταν το πρώτο , μας είπε ο κύριος Χρήστος πως για να γίνει μια τηλεοπτική εκπομπή χρειάζονται : ο παραγωγός , ο δημοσιογράφος , ο αρχισυντάκτης , ο σκηνοθέτης και ο παρουσιαστής . Επίσης μας εξήγησε πώς η Πάτρα και οι γύρω περιοχές παίρνουν το σήμα και μπορούν να βλέπουν το Patra Tv . 
      Στο "Κοντρόλ" , τη δεύτερη αίθουσα , ο σκηνοθέτης ρύθμιζε τι θα φαίνεται κάθε φορά στην οθόνη μας .
      Στην τρίτη αίθουσα , το "Στούντιο",  ήταν ο χώρος από όπου παρουσιάζει ο παρουσιαστής τις ειδήσεις και γίνονται οι συζητήσεις με καλεσμένους . Εκεί παίξαμε θέατρο κι εγώ έκανα τη δημοσιογράφο . 
       Στο τελευταίο δωμάτιο , του "Μοντάζ" , μας είπε πως κάθεται ο δημοσιογράφος με τον μοντέρ και ενώνουν τα πλάνα που τράβηξαν από κάποιο ρεπορτάζ για να παρουσιαστούν στις ειδήσεις . 
       Αυτή η εκδρομή μου άρεσε πολύ !

Κωνσταντίνα Καγιά  


Μοντάζ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Καθρέφτης ή κάτοπτρο


       Την ιδέα του καθρέφτη επινόησε ο άνθρωπος όταν παρατήρησε το είδωλό του να αντανακλάται στην επιφάνεια του ήρεμου νερού .


    Οι πρώτοι καθρέφτες κατασκευάστηκαν με την τέλεια λείανση μεταλλικών επιφανειών , ενώ αργότερα από πλάκες γυαλιού με τη μία όψη καλυμμένη με μείγμα υδραργύρου - κασσίτερου .

Αρχαίοι καθρέφτες

Αρχαίος ελληνικός καθρέφτης . Βρέθηκε στη Λάρισα .

     Στην αρχή είχαν μικρό μέγεθος και τους χρησιμοποιούσαν μόνο γυναίκες . Είχαν κυκλικό σχήμα και τους έδιναν ανθρώπινη ή μυθική μορφή . Οι αρχαιότεροι καθρέφτες είναι οι αιγυπτιακοί της τέταρτης (2.575 π.Χ.) και πέμπτης (2.465 π.Χ.) δυναστείας από χρυσό ή άργυρο . Τους κρατούσαν γυναίκες ακόμη και κατά τις ιεροτελεστίες γιατί τους θεωρούσαν σύμβολα του Ήλιου .


       Μεταξύ του 1ου και 3ου αιώνα μ.Χ. εμφανίστηκαν οι πρώτοι καθρέφτες από γυαλί .


Θοδωρής Σκόνδρας


Ένας μύθος για την ελιά


      Οι αιωνόβιες ελιές , με τους τεράστιους ξερούς κορμούς , έγιναν αιτία να πλαστεί ένας ναξιακός μύθος που εξηγεί γιατί η ελιά έχει πάντα ξερή καρδιά .
      Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός και απλώθηκε η θλίψη στον κόσμο , μάδησαν τα φύλλα των δέντρων . Ακόμη και οι βράχοι σχίστηκαν στα δύο . Μόνο η ελιά έμεινε έτσι όπως ήταν χωρίς να πέσουν τα φύλλα της . 


     Τα άλλα δέντρα πειράχτηκαν και ρώτησαν "Γιατί;" . 
    Εκείνη τους απάντησε : ¨Εσάς σας πέσανε τα φύλλα , μα φύλλα θα ξανακάνετε . Εμένα δεν πέσανε τα φύλλα , μα το ξέρει η καρδιά μου ..." 



Φ. Λ.

Τι ψάρια τρώμε ;;


        Διαβάστε τι έμαθα παρακολουθώντας την εκπομπή "Εύρηκα" .
    Διάφορα υλικά , πολλά από τα οποία θα μπορούσαμε να ανακυκλώσουμε , προτιμήσαμε να τα πετάξουμε στις θάλασσες και στις λίμνες . Αλλά ... για κάθε πράξη υπάρχει και η τιμωρία που της αξίζει ! 


    Έτσι ... υπάρχουν πολλά ψάρια στις θάλασσες και στις λίμνες , στις οποίες οι άνθρωποι πετάνε τα σκουπίδια τους , που μολύνονται . Όταν , λοιπόν , οι ψαράδες ψαρεύουν σε τέτοια νερά , ψαρεύουν μολυσμένα ψάρια . 


      Τα ψάρια αυτά τα αγοράζουν οι άνθρωποι από τα ψαράδικα . Αυτό σημαίνει ότι είναι σαν να τρώνε τα ίδια τα σκουπίδια που πέταξαν !!



Άννα Αναστασοπούλου

   

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Λεονάρντο ντα Βίντσι - Τζοκόντα


      Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) γεννήθηκε στη Φλωρεντία  και μελέτησε αρχιτεκτονική , μηχανική , μαθηματικά , ανατομία , υδραυλική , επιστήμη και μετεωρολογία . 


      Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έγινε γνωστός ιδιαίτερα ως ζωγράφος και θεωρείται πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής . Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν : "Μυστικός Δείπνος" , "Προσκύνημα των Μάγων" , "Μόνα Λίζα" (Τζοκόντα) . 

"Μυστικός Δείπνος"
      Η Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) είναι ένα από τα πολλά έργα του Ιταλού καλλιτέχνη Λεονάρντο ντα Βίντσι . Βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι . Το πορτρέτο έγινε διάσημο για το αινιγματικό του  χαμόγελο . 



Μελίνα-Αργυρή Κοσμά 


Τσάρλι Τσάπλιν


        Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1889 και πέθανε το 1977 . 


        Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς όλων των εποχών . Έμεινε γνωστός με το όνομα του "Σαρλό" , του καλοσυνάτου , γκαφατζή ήρωα των ταινιών του . 
       Από το 1912 μέχρι το 1952 εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α. Ακολούθησε το επάγγελμα των γονέων του ως ηθοποιός σε πλανόδιους θιάσους . 


      Έπαιζε σε έργα του βωβού κινηματογράφου και το 1915 υποδύθηκε για πρώτη φορά το Σαρλό στην ταινία "Ο αλήτης" , που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο . 

¨Το χαμίνι" - 1921
      Στις ταινίες που σκηνοθέτησε έγραφε ο ίδιος το σενάριο , τη μουσική και πρωταγωνιστούσε . 


Μελίνα-Αργυρή Κοσμά


     Σκηνές από τις ταινίες του ...  




                                                                 "Μοντέρνοι καιροί" - 1936


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στίβος


       Ο στίβος μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι τα πάω καλά στις προπονήσεις . Έχω πολλές φίλες και ο προπονητής μου είναι πολύ καλός . 
    Όταν , λοιπόν , στην τάξη συζητήσαμε για τον αθλητισμό και η κυρία μάς ζήτησε να φέρουμε περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα που αγαπάμε , σκέφτηκα να μιλήσω με τον προπονητή μου , τον κ. Νίκο Κουβαρά . Διαβάστε στην παρακάτω συνέντευξη τι συζητήσαμε . 



Άννα : Ήσαστε αθλητής ;
κ.Νίκος : Ναι , ήμουν αθλητής . Ξεκίνησα στην ηλικία των 9 ετών . Ερχόμουν 3 φορές την εβδομάδα  για προπόνηση και σταμάτησα πολύ μεγάλος . Πήρα μέρος σε πολλούς αγώνες .
Άννα : Έχετε πάρει μετάλλια ;
κ. Νίκος : Ναι . Έχω πάρει μετάλλιο και σε πανελλήνιο πρωτάθλημα και ήμουν πρώτος κι εδώ στην Πάτρα σε αγώνες για τις ηλικίες 12 μέχρι 14 ετών .
Άννα : Υπάρχει κάποιο αρχαίο άθλημα που εξακολουθεί να παίζεται και σήμερα ;
κ. Νίκος : Υπάρχει η σφαιροβολία που παιζόταν από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι σήμερα ή ο   ακοντισμός ή το άλμα σε μήκος . Πολλά αγωνίσματα τα εμπνεύστηκαν σήμερα και τα  ακολουθούμε από την αρχαία Ελλάδα , από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν πριν 2.500 χρόνια περίπου .


Άννα : Υπάρχει κάποιο καινούριο άθλημα ;
κ. Νίκος : Υπάρχουν . Το άλμα επί κοντώ , το άλμα εις ύψος ή ο δρόμος με τα εμπόδια (και άλλα) καθιερώθηκαν μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες , το 1896 , που έγιναν στην Αθήνα .


Άννα : Τι άθλημα κάνατε εσείς και πήρατε μετάλλιο ; 
κ. Νίκος : Έτρεχα 1.500 μέτρα και 3 χιλιόμετρα . Είχα κάνει ένα πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και είχα τρέξει και με την εθνική ομάδα . Ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας . Όταν μεγάλωσα , ανέβηκα  επίπεδο και έτρεχα 5 χλμ.
Άννα : Για πόσα χρόνια ;
κ. Νίκος : Μέχρι τα 27 μου και μετά σταμάτησα .


Άννα : Υπάρχει κάποιος αθλητής από την ομάδα μας που να έχει πάρει μετάλλιο ;
κ. Νίκος : Πολλά παιδιά έχουν πάρει μετάλλιο όπως η Αλεξάνδρα η Σακά πέρσι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 2.000 μ. κορασίδων .


Άννα : Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί ;
κ. Νίκος : Ένα παιδάκι μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 χρόνων με 2-3 φορές την εβδομάδα προπόνηση . Όσο , βέβαια , μεγαλώνει (περίπου στα 12) , αν θέλει να κάνει πρωταθλητισμό , να παίρνει μέρος σε αγώνες και να έχει διακρίσεις  , πρέπει να γυμνάζεται 5 φορές την εβδομάδα .


Άννα : Ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση .
κ. Νίκος : Παρακαλώ .


Άννα Αναστασοπούλου